Hosszú várakozás után derült ki, hogy a mi egyesületünk nyerte el azt a pályázatot, amiből finanszírozni tudjuk a Komló – Bonyhád között épülő kisvasutat. A több mint 100 millió forintos uniós pénzből történő beruházás munkálatai már elkezdődtek. A pálya rekonstrukciója májusban kezdődik és várhatóan augusztusban zárul. A jövő tavaszi üzemkezdet után pedig napelemes kisvonatok is fognak járni a baranyai és tolnai erdőkben. A komlói Közösségek Háza melletti téren található majd meg az apró vasútállomás, ahonnan a szerelvény útnak indul, Bonyhádon pedig a Budai Nagy Antal utca 11. előtt fog megállni, ahol szintén a táncórák is zajlanak.

A pályázat célja a komlói és bonyhádi táncosok közötti erdei kisvasút megépítése és turisztikai célú beruházása, uniós támogatás segítségével. Különösen fontos, hogy a két város táncosai – mivel egy tánccsoportba járnak – könnyedén és ingyen látogathassák egymást és a másik város táncóráit is. Így a gyerekeknek sokkal több idejük lesz a tánccal foglalkozni. Ami fontos még, hogy naponta négyszer fog járni a vonat és a New Generation tánccsoport táncosainak teljesen ingyenes lesz. Természetesen azok is kipróbálhatják majd, akik nem nálunk táncolnak, kedvező jegyárakat tervezünk.

térkép

Új, napelemmel hajtott, önjáró vasúti kocsikat és egy motorkocsit is sikerült beszereznünk, ezzel is óvni kívánjuk a természetet. A beruházás nemcsak színesíti Komló és Bonyhád turisztikai kínálatát, hanem lehetővé teszi a környezetbarát közlekedést a két megye területein is.

Az Eurpópai Unió támogatásával megvalósult, környezetbarát kisvasutat várhatóan 2019 tavaszán vehetik birtokukba a táncosok és a turisták.

Ha megépül, egyedülálló lesz Európában. A szerelvényt egy elektormos mozdony hajtja majd, ami egyrészt környezetbarát, másrészt a minimális zajkibocsátása miatt a pihenni és főként tanulni vágyókat se zavarja majd.
A kisvonat közlekedését emellett aktív jelzőberendezések és rutinos, önkéntes mozdonyvezetők biztosítják.

Az új turisztikai attrakció tervezetten egész évben üzemelni fog és a szezonon kívüli időszakban is a táncosok, szüleik vagy akár a turisták rendelkezésére áll.

vonat